Hem / Tjänster & C2 360° / Fallskyddsutrustning

Fallskyddsutrustning

Fallskydd som gör jobbet säkert och effektivt

Hos oss hittar du lätt och smidig fallskyddsutrustning som gör jobbet säkrare, snabbare och effektivare. Vilken utrustning du ska välja beror på jobbet du ska göra. Om du inte hittar det du söker eller vill ha råd att välja fallskyddsutrustning kontakta oss gärna. Var noga och välj fallskyddsutrustning som gör jobbet säkert och effektivt.

Här hittar vårt breda utbud av personlig fallskyddsutrustning

Personligt fallskydd

Ta för vana att kontrollera din utrustning varje gång du använder den. Den personliga fallskyddsutrustningen (PPE) skall kontrolleras av behörig person regelbundet och minst en gång per år. Inspektionen ska dokumenteras.

C2 Vertical Safety kan utföra inspektionen eller utbilda personer som ansvarar för företagets kontroll av sin egen och medarbetarnas personliga utrustning. Läs mer om vår utbildning för periodisk kontroll PPE-Inspection här.

Fallskyddssystem

Arbete på höjd kräver kunskap om hur du riggar ett fallskyddssystem och hur du använder fasta fallskyddssystem. Beroende på vilket uppdrag som du står inför krävs att du har ett anpassat fallskyddssystem som gör arbetet på höjd säkert.

Rätt fallskyddsutrustning gör jobbet säkert och effektivt

Fallskyddet är din säkerhet under arbetet. Det är viktigt att du har rätt skydd. Ett bra fallskyddssystem kan dessutom hjälpa dig i arbetet genom att det ger dig bra arbetsposition som gör att du kan arbeta mer effektivt och ergonomiskt. Lagen är tydlig om vad som krävs för arbeten på höjd. Arbete där det finns risk för fall kräver fallskydd. Hur fallskyddet ska utformas beror på ditt uppdrag, vad du ska lösa, hur miljön ser ut där du ska utföra arbetet.

Fasta fallskyddssystem

Om du ofta utför arbeten på samma byggnad eller plats kan ett fast fallskyddssystem som du kopplar in dig i vara ett bra val. Även ett fast fallskydd ska inspekteras regelbundet. Mer om fasta fallskyddssystem hittar du här.

Vi har fallskyddsutrustning och fallskyddsutbildning som ökar din kunskap och säkerhet. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Mer information hittar du här på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Frågor om fallskydd eller konsultation

Har du frågor om fallskydd eller vill boka en konsultation? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vanliga frågor om fallskyddsutrustning

Vad är fallskyddsutrustning?

Fallskyddsutrustning är en typ av personligt skyddsutrustning som används för att skydda en person från att falla från höga höjder, till exempel vid arbete på byggarbetsplatser eller vid klättring. Fallskyddsutrustning inkluderar vanligtvis en kombination av utrustning som sele, rep, karbinhakar, och falldämpare.

Vilken typ av fallskyddsutrustning behöver jag?

Det beror på vilken typ av arbete du utför och vilken höjd du arbetar på. Om du arbetar på hög höjd kan en fullständig personlig fallskyddsutrustning, inklusive sele, rep och andra skyddande utrustning, vara nödvändig. Kontakta oss om du är osäker på ert behov.

Hur kontrollerar jag min fallskyddsutrustning?

Du bör kontrollera din fallskyddsutrustning innan varje användning och även efter att utrustningen har utsatts av någon form av påfrestning. Kontrollera om utrustningen är i gott skick och om det finns några synliga tecken på skador eller slitage. Se också till att allt är korrekt fastsatt och justerat. Din utrustning måste även besiktigas (PPE Inspektion) varje år.

Måste jag utbildas för att använda fallskyddsutrustning?

Det är viktigt att få utbildning innan du använder fallskyddsutrustning. Utbildningen bör inkludera korrekt användning av utrustningen, underhåll och inspektion av utrustningen, samt hur man undviker fallolyckor.

Kan jag återanvända fallskyddsutrustning efter att ha utsatts för ett fall?

Nej, fallskyddsutrustning ska inte återanvändas efter att den har utsatts för ett fall. Utrustningen kan ha utsatts för för mycket stress och kan därför inte längre ge tillräckligt skydd.

Vad gör jag om min fallskyddsutrustning inte längre fungerar som den ska?

Om din fallskyddsutrustning inte längre fungerar som den ska, ska du inte använda den. Att använda utrustning som inte fungerar korrekt kan vara förenat med livsfara.