När reparbete är den bästa lösningen

Assemblin Ventilation tar hand om ventilationsprojekt hela vägen från förstudie och design, till installation och service. Det var när projektledaren Krister Petersson vid Assemblin Ventilation i Östergötaland fick ett komplext installationsuppdrag på Universitetssjukhuset i Linköping som han först kom i kontakt med C2 Vertical Safety.

Assemblin Ventilation har verksamheter i hela Sverige och arbetar både mot offentlig sektor och privat marknad, bland annat mot större företag som Skanska och NCC. Uppdragen är både i totalentreprenader och entreprenader.

  • Just nu är jag projektledare för ett projekt vid Universitetssjukhuset i Linköping. Det var när vi skulle påbörja en ombyggnation av en befintlig byggnad som vi kom i kontakt med C2 Vertical Safety.

Uppdraget vid Universitetssjukhuset i Linköping innefattar nybyggnation och ombyggnation och uppdraget består i att täta befintliga ventilationskanaler i plåt. Kanalerna är dock svåra att ta sig in i, då de är vertikala och hela 17 meter långa. Den enda möjligheten för att kunna komma in är att ta sig in ovanifrån.

  • Innan vi påbörjade arbetet så övervägde vi flera olika arbetsmetoder, men vi kom fram till att den enda genomförbara metoden var att jobba med rep. När metoden var fastställd fick vi nys om C2 Vertical Safety i Uppsala via vårt kontaktnät, berättar Krister.

C2 Vertical Safety stod för riskanalys och utbildning

C2 Vertical Safety har varit involverade i många olika delar av projektet och bland annat hjälpt till med utbildning och de certifieringar som projektet kräver. De tog även fram en arbetsmiljöplan som innehåller riskanalys, arbetsförberedning och räddningsplan.

  • C2 Vertical Safety har normalt sett utbildningar i Uppsala och Höganäs, men vi hittade några bra utrymmen på Universitetssjukhuset i Linköping som vi kunde nyttja för att göra utbildningen på plats. Det var otroligt smidigt för våra montörer, jag uppskattar verkligen den service som C2 Vertical Safety gav oss, säger Krister.

Krister berättar att de inte hade möjlighet att utföra arbetet utan utbildning. C2 Vertical Safety belyste den säkerhet som krävs och hur viktigt det är att identifiera tänkbara risker och att skapa en räddningsplan.

  • Vi fick hjälp att få rätt hjälpmedel och rutiner. Vi fick också träna på att hissa ner oss i kanalen och öva på att göra den utrymning som behövs om någon skulle göra sig illa, berättar Krister.

Utöver planering, utbildning, certifiering och uppstart har C2 Vertical Safety även levererat den utrustning som krävs för projektet.

  • Det kommer troligtvis att bli mer av dessa typer av arbeten för oss, och nu har vi kompetensen och certifieringarna som krävs. Samarbetet har funkat jättebra, C2 har verkligen varit hjälpsamma och levererat och ställt upp redan från start, jag har bara gott att säga om C2 Vertical Safety, avslutar Krister.

Vi tackar Krister och Assemblin Ventilation för ett framgångsrikt samarbete och önskar stort lycka till i framtida projekt!

Behöver din verksamhet hjälp att hitta rätt metod, utbildning och certifiering? Här kan du läsa hur vi kan hjälpa er.