Morgan Eriksson – ny instruktör hos oss

Vår nya instruktör Morgan har sedan starten i maj haft fullt upp med utbildningar och projekt hos oss på C2 Vertical Safety. Vi haffade honom mellan två kursblock för att få en kort presentation av Uppsalakillen som under de senaste åren valt att spendera vintrarna norr om polcirkeln.

.

Hej Morgan,

Berätta mera, vad har du gjort så högt upp i landet?

Jag arbetar bland annat som lavinspecialist för Naturvårdsverket och för diverse skidanläggningar som till exempel Riksgränsen, Björkliden och Narvik samt även mot det privata näringslivet.

Men nu är du på C2, hur hamnade du här?

Jag gjorde en del uppdrag inom Rope Access åt C2 för drygt elva år sedan då jag ursprungligen kommer från Uppsala. I våras, i samband med att jag gick en elektrikerutbildning för att bredda min kompetens inom reparbete kom jag i kontakt med C2 igen. Jag ställde då frågan om de behövde instruktörer och det visade sig att de var mitt i en tillväxtfas.

Har du någon nytta av din erfarenhet som lavinspecialist hos C2?

Absolut, nyligen var jag uppe i Idre Fjäll och genomförde en liftevakueringsutbildning som instruktör på C2. Under kurserna pratas det om hur man hanterar en pressad och stressad situation där många resurser ska organiseras. Min erfarenhet som räddningsledare kommer väl in här. Jag har arbetat i flera skarpa lavinscenarion och liftevakueringsinsatser.

Kan du berätta mer om besöket på Idre Fjäll?

Det var en liftevakueringsutbildning steg 2 som genomfördes där. Personalen på anläggningen kan redan utföra evakueringar men de ville att några på anläggningen skulle ha mycket god detaljkunskap samt känna till hur de kan öva på evakuering på egen hand. När man driver en anläggning som har sittlift eller gondol så måste man kunna evakuera liftarna på människor. För detta finns olika tekniker att använda.

Kan du berätta hur en evakuering går till?

C2 har ett färdigt upplägg med metoder för denna typ av utbildning där personalen jobbar i team om två. En person klättrar upp för masten och hakar fast ett hjul. Med hjälp av ett rep åker personen kontrollerat på vajern fram till korgen för att hjälpa människorna som sitter i den. Den andra personen i teamet säkrar, och beroende på situation görs detta från marken eller uppe i masten. Personerna firas ner en och en på ett säkert sätt. Liftevakueringar går normalt sett bra, men kan ta tid och det kan vara obehagligt för dem som sitter där.