Fixa Runstreaken – Tre knep från ultralöparen Ellen

På La Sportivas trailevent i maj fanns möjligheten att provspringa i La Sportivas traillöparskor Mutant, Akasha och Helios 2.0. Modellerna är speciellt utvalda för stigarna på EcoTrail Stockholm som går av stapeln den 15 juni. Läs mer om loppet och anmäl dig här.

Eventet gästades även av supercoola ultralöparen Ellen Westfelt som genomfört ett av världens tuffaste ultralopp, det mytomspunna La Diagonale des Fous. Loppet Dårarnas Diagonal, som den svenska översättningen lyder, består av 165 kilometer löpning, 9576 höjdmeter och en tidsgräns på 66 timmar på en ö utanför Madagaskar.

”Ultralöpning är som livet – det finns inga gränser för vad som är möjligt”

Citatet kommer från Ellens föreläsning från traileventet. Hon berättade om konsten att mentalt klara långa – och korta pass samt vad det innebär att vara Sveriges runstreak-drottning. Vi passade på att ställa några frågor om inspiration och motivation.

Hej Ellen, vad inspirerar dig?
Min runstreak! En runstreak innebär att du springer minst 1 mile, det vill säga 1,6 km varje dag. Jag har sprungit minst 20 minuter varje dag sedan fjärde september 2013, vilket blir över 2000 dagar i sträck. Jag inspireras också av att kunna göra alla äventyr som världen erbjuder.

Har du någonsin känt för att bryta runstreaken?
Ja, jag tänkte att jag skulle lägga av efter 1000 dagar, men det bara fortsatte.

Du har två barn, hur har du löst logistiken under de år som runstreaken pågått?
Ibland har jag fått springa fram och tillbaka på vägen utanför huset, eller på uppfarten för att få ihop det, men det går om man vill.

Har du något favoritlopp du vill springa?
Jag vill gärna resa tillbaka till paradisön Reunion Island utanför Madagaskar för att uppleva loppet La diagonal de fous. En race report från loppet hittar du i vår podcast avsnitt #87.

Hur klarar man av att springa så långt?
För mig handlar det om att älska äventyret. Jag tror på att vara ödmjuk inför distansen, springa långsamt, äta och dricka och ta hand om kroppen. Det mentala består i att fundera på vad som finns bakom nästa krön och hur soluppgången kommer se ut. Att veta att jag kommer klara det, det drivs jag av.

Hur klarar man det rent praktiskt? Vad behöver man ha med sig, vart sover man och hur tar man hand om fötterna när loppet pågår i upp till tre dygn?
Mitt tips är att smörja fötterna med Shea-smör och att byta strumpor efter 12 timmar. Du kan även skölja fötterna på vissa depåer. Ibland finns det även Drop Bags där du kan byta din väska om du behöver olika typer av utrustning längs banan, som exempelvis nya strumpor, mer energi och ombyteskläder.

Det finns även krav från tävlingsarrangören på vad du alltid ska ha med längs banan, som exempelvis gaslindor, regnjacka, mat, minst en liter vatten, pannlampa med ett extra batteri.

Det egna företaget Pace on Earth

Ellen driver företaget Pace on Earth tillsammans med sambon Johnny Hällneby, även han ultralöpare. Tillsammans inspirerar och coachar de löpare till att springa längre, oftare och snabbare. De arrangerar även löparresor, driver en podcast samt föreläser ute på företag och event om just ultralöpning. Vill du ha ännu mer inspiration? Spana in Ellens Instagramkonto @weselle!

Här får du tre knep från Ellen för att fixa en runstreak:

En bra pannlampa.
Ha inte för höga krav. Tänk att du ska gå ut och promenera och spring om du får ’feeling’, det brukar alltid komma när man väl är ute.
Byt om långt i förväg. Jag byter om innan jag utför vissa hushållssysslor, då är steget att ta sig ut när de är klara mycket mindre.