Anna om säkerhet på arbetsplatsen – “gör inte en Tarzan och chansa”

Anna Lundh, instruktör och reparbetare på C2 Vertical Safety har ett spännande CV och har bland annat hunnit med att vara djurskötare i Afrika, deltagare i Robinson, lärare, sopsorterare, säljare och fjäll – och äventyrsledare. Vi har pratat reparbete och utbildning med Anna och tagit reda på vilka trender som syns just nu, hur det är att utbilda sig på C2 och de viktigaste tre sakerna som man ska ta med sig efter en utbildning enligt Anna.

Anna brinner för att testa nya saker och anser att det alltid finns en charm i att lära sig något nytt, vidga vyerna och sättet att se på saker. Hon berättar att det var för fyra år sedan, när hon gick Fjäll- och Äventyrsutbildningen i Älvdalen, som hennes intresse för reparbete och klättring väcktes.

-Jag började som praktikant på C2 Vertical Safety och redan efter första dagen var jag fast och passionen för yrket ökar för var dag.

När Anna fick erbjudande om en tjänst hos C2 Vertical Safety var svaret givet och flyttlasset gick då till Uppsala.

Att arbeta som instruktör och reparbetare

Som instruktör har Anna ett stort ansvar för sina elever och hon tycker att det är viktigt att kunna ge varje individ bästa möjliga kvalité och anpassa kurserna efter individernas olika förutsättningar och yrkesmål. – För mig är det viktigt att känna att jag arbetar för en god sak i samhället, hjälper människor att växa samt skapar säkrare arbetsplatser. Man får lära känna nya fantastiska människor varje dag!

C2 ger dig utbildning inom höghöjdssäkerhet

Många företag behöver hjälp med att se över sin räddningsplan och riskanalys för att få en fungerande arbetsmiljöplan. C2 Vertical Safety levererar högkvalitativa utbildningar och har lång erfarenhet i branschen och skräddarsyr ofta utbildningar anpassade till företagets behov.

-Vi hjälper till med allt från konsultation, säkerhetsutrustning, inspektion av PPE, sätta upp fasta system och så utför vi även själva reparbeten. Vi finns alltid till för våra kunder och de kan alltid vända sig till oss oavsett storleken på de hinder de stöter på i arbetet, berättar Anna.

Trender inom höghöjdssäkerhet

Vad gäller trender inom höghöjdssäkerhet kan Anna se en trend av att fler företag idag ser vikten av ökad kompetens och därför skickar sina anställda på utbildning.

– Generellt har företag blivit mycket bättre på att ta tag i frågor gällande det förebyggande säkerhetsarbetet. Det är glädjande att se att så många företag vill öka kompetensen för att kunna jobba säkert!

Anna berättar också att fler chefer och skyddsombud kommer på kurser för att utveckla sin kompetens gällande lagen, riskanalys, räddningsplan och vad som krävs för en säker arbetsplats, även om de själva i sitt dagliga arbete inte jobbar på höjd.

Anna tipsar – 3 saker att ta med dig från en utbildning

När du gått en utbildning hos C2 Vertical Safety finns det särskilt tre viktiga  punkter som du kan ta med dig inför framtiden.

1. Planering

Tänk efter före. Ju mer förberedd du är desto säkrare och smidigare kommer arbetet flyta på.

2. Ödmjukhet

Var ödmjuk inför din egen kompetens. Gör inte en ”Tarzan” och chansa. Säger magkänslan att något inte är helt 100 så har den oftast rätt. Möter man hinder, stanna upp, våga säga till och ta hjälp och öka istället kompetensen.

3. Repetera

Vi är alla mänskliga och människor glömmer. Repetition är bästa sättet för att bibehålla kunskapen. Samma där, om man har glömt, våga säg till. Vi finns här.

Här kan du läsa mer om våra utbildningar inom höghöjdssäkerhet.