År 2000 – det första stora uppdraget

Nu är det dags! I år firar C2 Vertical Safety 20-årsjubileum. Det vill vi uppmärksamma med en tillbakablick på vår verksamhets historia. Först ett nedslag år 2000 – året då allting började.

C2 Vertical Safety grundades vid denna tid av bröderna Mattias Åkesson och Mikael Johansson, deras vän och kollega Tore Nerland samt entreprenören Bengt Kjell och hans son, Johan. Företaget distribuerade redan från början varumärkena Petzl, La Sportiva och Beal. C2s vd, Mattias Åkesson, berättar:

– Mikael och jag hade representerat de tre varumärkena på den svenska marknaden sedan 1994. Till en början gjorde vi det genom firman Crux, som växte väldigt dramatiskt och som vi slutligen delade i två företag – varefter Mikael och jag valde att gå vidare med det nystartade C2 Vertical Safety tillsammans med våra partners. Vi upprättade en optimistisk affärsplan, med målet att utveckla distributionen av pannlampor och expandera utbildningsverksamheten.

Det var en tid som präglades av stark entreprenörsanda, förklarar Mattias. Två särskilt utmärkande händelser inträffade just det året som C2 grundades: Dels revolutionerades teknologin för pannlampor. Dels tog utbildningstjänsterna fart i samband med att telekom fick sitt stora genombrott och infrastrukturen kring detta skulle byggas ut. C2 Vertical Safety var dessutom mycket tidiga att haka på den nya nätbutikstrenden, och samarbetade bland annat med e-handelsbolaget Addnature, konstaterar Mattias.

– Våren 2000 hade vi ingen lokal, utan vi inrättade ett provisoriskt kontor i min lägenhet. Bara kort därefter fick vi en inofficiell inbjudan från Ericsson till Saudiarabien. Det blev ett av våra första uppdrag, ett stort jobb som innebar att vi höll i fem veckors fallskyddsutbildning på plats i Saudiarabien inför 3G-byggnationen. Omständigheterna var väldigt speciella, men sedan rullade allt på i rejäl hastighet. I slutet av hösten hade vi flyttat in i nytt kontor i den gamla cykelfabriken på St. Olofsgatan i Uppsala.

Och historien fortsätter! Följ oss på sociala medier för fler flerhöjdpunkter från åren som gått! #20YEARSOFEXCPERIENCE


Throwback till 2001. Mattias Åkesson in action. Ovanför Petzls huvudkontor i Crolles utanför Grenoble tornar Dent de Crolles upp sig med en klassisk klippa och ett enormt grottsystem. Vi har besökt Petzl många gånger och det är alltid inspirerande. Petzls resa startade inom caving och drev fram mängder av innovationer inom klätterutrustning och belysning. Det är också här intresset för pannlampor/belysning för oss på C2 började.

Arbete för Ericsson 2003, Aruba, Västindien