Träningsläger blir Sveriges näst högsta byggnad!

 

I Uppsala påbörjas nu arbetet med att uppföra Sveriges näst högsta byggnad. C2 Vertical Safety är byggherren bakom projektet. Deras nuvarande träningslokal mäter 18 meter invändigt, men nu ska den alltså byggas ut – på höjden.

Uppsala kommun har beviljat ett bygglov som innebär att regionen kan se fram emot att få Sveriges näst högsta byggnad efter Turning Torso. Byggherren C2 Vertical Safety erbjuder helhetslösningar inom fallskydd. Idag har de en träningslokal i Librobäck i Uppsala, som invändigt mäter 18 meter i takhöjd. Då deras kundsegment bland annat arbetar med reparation av vindkraftverk behöver takhöjden utökas med ytterligare 100 meter för att spegla verkligheten.

Behovet finns i flera yrkesgrupper

Även de som arbetar med fasadtvätt och renovering ska ha möjlighet att träna på en höjd jämförbar med de byggnader de faktiskt arbetar vid. Lokalt finns till exempel Uppsala domkyrka med ståtliga 118 meter som högsta punkt. Dessutom är två av landets högsta byggnader belägna i Stockholm, båda med en höjd på cirka 125 meter.

C2:s träningslokal beräknas bli 148 meter hög. Detta innebär att den kommer att gå om i totalhöjd och knipa andra plats på listan över Sveriges högsta byggnader.

Ny teknik ger hisnande möjligheter

Det som dock får allmänheten att ifrågasätta kommunbeslutet är att bygglovsenheten har accepterat att företaget ska få bygga en hypermodern helikopterplatta på toppen av stålröret. Med en ny teknik inom stålkonstruktion ska helikopterplattan ge ett intryck av att sväva.

Något liknande har aldrig byggts tidigare, men det är ett av de fastställda förslagen som bygglovsenheten nu godkänt. Kommunen motiverar beslutet med att detta kommer placera Uppsala på världskartan.

Intresse från Nasa

Vilka som kommer att använda helikopterplattan är idag hemligt. Men i ett samtal med C2:s styrelse förklarar de att de bygger för framtiden.

– Idag har vi helikoptrar, men i framtiden kommer varje byggnad att ha en landningsplats för flygande fordon. Att kunna röra sig obehindrat i luften påminner om hur reparbetarnas vardag ser ut redan idag, svarar de på frågan.

Även den amerikanska rymdfartsmyndigheten Nasa har visat intresse för träningsmöjligheterna som den hypermoderna plattan erbjuder. Vad som intresserar Nasa är dock hemligstämplat.

Hör gärna av er till oss med frågor på forstaapril@c2safety.com