Knopskolan

C2’s knopskola är till för dig som vill träna och lära sig nya knopar att utföra under arbete på rep och klättring.

Lär dig de vanligaste knoparna för reparbete. Våra korta filmer visar hur knopen ska utföras.


Dubbelåttan (Figure of eight)

Den mest använda knopen inom reparbeten och fallskydd. Den är lätt att knyta ihop och lätt att lära en nybörjare. Men den kan bli svår att få upp när repet har belastats mycket.
För att klättra med topprep behöver du kunna bemästra både enkelåttan och dubbelåttan, för att göra en så kallad trädd åtta. Den används för att knyta in dig i selen.

Använd filmen för att träna på att bemästra knopen men se alltid till att en auktoriserad klättrare eller repinstruktör kan verifiera en godkänd knop. Att praktisera dubbelåttan på hög höjd eller i klättringssammanhang är förenat med fara.


Alpine Butterfly

Alpine Butterfly är en bra knop att ha med sig om man är reparbetare. Du kan använda den för att knyta fast redskap som du behöver ha med dig upp på repet eller till och med människor. Den kan knytas mitt på repet under arbetet vilket gör den extra smidig. Du kan göra flera knopar på flera rep och enkelt anpassa de efter ditt behov. Knopen är lätt att knyta och att lära en nybörjare.


Stoppknut (Stop knot)

En stoppknut kan göras där man vill skapa någon form av stopp på sitt rep. Den kan göras mitt på repet eller i repets ände. Det är en väldigt enkel och behändig knop att bemästra och bära med sig i bagaget.