Stefan Lindblom hjälper dig att välja rätt i utrustningsdjungeln

Stefan Lindblom är aktiv inom både sport- och industriklättring, och i ryggen har han 30 års klättererfarenhet, vilket gjort att han förbrukat en hel del rep genom åren. Hos C2 Vertical Safety jobbar han inom specialistmarknaden. Han utbildar också instruktörer inom klätterförbund, försvarsmakten och polisen, han är även konsult inom Rope Access och en av våra utrustningsspecialister.

Det finns en hel djungel av utrustning för klättring och arbete på hög höjd. Hur väljer man rätt utrustning och vad behöver man veta innan man köper utrustning? Här ger Stefan sina bästa tips.

Hur hittar man rätt i utrustningsdjungeln?

 När en kund kommer till oss och vill köpa utrustning så har man ofta redan en viss utrustning i sikte, men det är inte alltid som detta alternativ är det optimala.

“Det är många faktorer som spelar in och det är viktigt att prata direkt med oss som arbetar med utrustningen så att man som kund får reda på fördelarna med olika typer av utrustning. Vi anpassar alltid våra rekommendationer efter kund och användningsområde”, berättar Stefan.

 

Säkerställ utrustningens hållbarhet

 Olika typer av utrustning har olika livslängd och den maximala livslängden sätts enligt tillverkaren. Det viktigaste för att säkerställa att utrustningen är hel och funktionsduglig, är att göra kontinuerliga inspektioner varje gång som den ska användas, är man det minsta tveksam på hållbarheten ska man kassera utrustningen. Det finns ingen anledning att chansa.

Utöver en kontinuerlig inspektion ska man även göra en årlig kontroll av sin utrustning där man inte bara inspekterar utan även dokumenterar status på utrustningen, inspektionsdatum samt vem som utförde inspektionen.

“Detta kan vi på C2 Vertical Safety göra och vi erbjuder också en tvådagarskurs i kontroll, Periodisk kontroll av PPE (Personal Protective Equipment). Vi rekommenderar kursen till alla som arbetar mycket i rep.”

Men hur är det med alla standarder och arbetsmiljöföreskrifter?

Om du ska köpa utrustning behöver du inte kunna alla standarder och föreskrifter utantill. En viss kunskap om vad som är kompatibelt med vad och hur det skall användas är dock att rekommendera. Vi på C2 hjälper dig med dina frågor. Som arbetsgivare ska du dock ha bra koll på vad det är som gäller om du har anställda som jobbar i fallriskmiljöer.

 

Stefans tre bästa tips till dig som ska köpa utrustning

  1. Vilka krav ställer du?

Vad vill du ställa för krav på din utrustning? Hur kan den hjälpa dig i ditt arbete? Tänk efter noggrant vad du vill att utrustningen ska göra och fråga oss om vi har andra alternativ eller andra lösningar som kan underlätta ännu mer än den utrustning som du först hade siktet på.

  1. Finns rätt kompetens?

Har användaren rätt kompetens att hantera utrustningen eller behövs det någon utbildning? Om du köper en bil kan du inte använda den för det, utan du behöver ett körkort, samma princip gäller för viss utrustning. Om kompetensen saknas så hjälper vi till med tips och instruktioner, eller genom att rekommendera den utbildning som krävs.

  1. Kontrollera utrustningen framöver

Se till att ni har ett system för hur utrustningen kontrolleras över tid. Den ska ses över varje gång som den ska användas och även genomgå en årlig kontroll. Antingen så har ni någon som är ansvarig för detta eller så kan ni lämna in er utrustning till oss så kontrollerar vi den åt er.