Harry Denanto FEM TIPS för att klättra ute

Harry Denanto har rest över hela världen och tävlat i utomhusklättring på högsta nivå. 2005 blev han bland annat Nya Zeeländsk Mästare i Speed klättring och 2010 Svensk Mästare i Speed klättring. Idag driver han det egna företaget Denanto Climbing där han även är huvudinstruktör. Vi ringde upp Harry för att ta reda på hur vi skapar de bästa förutsättningarna för att ta steget till utomhusklättring, både fysiskt, mentalt och vad gäller utrustning.

Hej Harry, berätta lite om dig och din verksamhet inom klättring.

– Jag arbetar som klätterinstruktör och är auktoriserad från Svenska Klätterförbundet. Sedan några år tillbaka driver jag Denanto Climbing som levererar bergsklättringskurser. Jag har klättrat på professionell nivå i 18 år och har klättrat i nästan alla länder i Asien, Europa och Australien.

Vilken typ av klättring skulle du rekommendera att man börjar med om man vill komma igång med sin utomhusklättring?

– Först och främst måste man se till den erfarenhet man redan har. Ställ dig frågan vad du redan kan och utgå från dina befintliga kort och certifikat. Du måste veta vad du gör helt enkelt. Sen skulle jag rekommendera att man går någon av alla de kurser som finns att tillgå, oavsett tidigare erfarenhet av inomhusklättring.

Hur kan jag maximera förutsättningarna? Både fysiskt, mentalt och vad gäller utrustning.

– Rent fysiskt är det sällan ett problem att klättra utomhus om du redan klarar av inomhusklättring, det kräver ungefär samma fysiska ansträngning. Däremot kan den mentala utmaningen vara ett hinder. Den stora mentala utmaningen är de varierande och oregelbundna fästena och avstånden mellan dem, vilket kan vara ett orosmoment i klättringen. Du kan dock lära dig att hantera den mentala påfrestningen genom att öva på att falla säkert för att bygga upp din upplevelse av att falla i olika situationer – rakt ner, i sidled, kort eller långt fall, från slab eller överhängsklättring. En bra övning är att tänka, ‘om jag skulle falla i nästa moment, hur lång blir fallhöjden då?’ På det sättet ökar du medvetenheten och får mer kontroll över din klättring.

– Gällande utrustning går det bra att använda i stort sett samma utrustning som inomhusklättring, dock är det viktigt att ta hänsyn till väderförhållandena. Det är också bra att införskaffa ett extra långt rep eftersom utomhusklättring sliter mer på repen, vilket gör att du måste kapa en del av repet förr eller senare. Beroende på var du klättrar nånstans kan det även vara bra att använda ett behandlat rep som är extra motståndskraftigt mot vatten och nötning.

Vilka är det främsta skillnaderna mellan klättring inomhus respektive utomhus?

– Jag skulle inte påstå att det finns några enorma skillnader mellan inomhus- och utomhusklättring. Den mest uppenbara skillnaden är såklart vädret utomhus och att du på det sättet klättrar i en mer okontrollerad miljö. Dock anser jag att det bästa förutsättningarna för klättring är en relativt ljummen dag med ganska kraftig vind. Vinden svalkar skönt mot kroppen och blåser även bort damm och annat som kan samlas på stenarna.

Finns det någon specifik produkt från La Sportiva som du vill lyfta fram?

– Det finns många produkter som jag skulle vilja lyfta. Jag har klättrat i många år och en produkt som har varit med mig länge är Testarossa, de skorna är fantastiska med sin smidighet och har ett otroligt bra grepp. De är perfekta för utomhusklättring och om du ska klättra rutter med små hål och svåråtkomliga fästen. Jag kan även rekommendera Theory, framförallt för dig som har lite bredare fötter!

Harrys 5 tips för dig som vill börja med utomhusklättring

  1. Se över dina egna förutsättningar. Utgå från dina erfarenheter och börja med den typ av klättring som du redan är van vid.
  2. Öka din medvetenhet. Lär dig falla genom att öka medvetenheten i din klättring.
  3. Håll koll på vädret. Ta hänsyn till väderförhållanden, klättra inte i regn eller andra väderförhållanden som kan utgöra en säkerhetsrisk.
  4. Hitta dina skor. Ha inte för små eller stora skor. Det är väldigt viktigt att skorna passar just dina fötter.
  5. Utrustning. Införskaffa extra långa rep för att gardera dig för slitage och annat som kommer leda till att du behöver kapa repet på några ställen. För blöta väderförhållanden rekommenderas ett rep med behandlad yta.