Karbiner
Karbinhakar som skall användas för klättring ska vara CE märkta och testade enligt EN12275.
Det vanligaste materialet som används inom klättring är aluminium, men stål förekommer. Stålkarbiner väger 3 gånger så mycket, men har högre slitstyrka (praktiskt vid tex toppankare på en klättervägg). I övrigt har dom samma prestanda när det gäller hållfasthet.
När karbinhaken tillverkas kan den antigen böjas och stansas ur en stång eller värmas upp och formas (dessa karbiner kallas för smidda). Smidda karbiner har den fördelen att man kan forma dem på ett bättre sätt och lägga till extra massa där belastningen är som störst.
Aluminium påverkas av väte (rost). Detta gör att vissa karbiner kan köpas anodiserade. Med anodisering menas att karbinen är behandlad för att inte rosta.
Låsmekanik
Det finns flera olika typer av låsanordningar på karbinhakar. Den vanligaste är manuell skruvlåsning, men det finns även självlåsande varianter. q-lock, trip-lock och ball-lock.
Skruvkarbin
På vissa modeller av skruvkarbiner finns det en röd säkerhetsmarkering.
Denna visar att kabinen inte är stängd. Detta är mycket praktiskt då det räcker med att titta på karbinen för att vara säker på att den är stängd.
Självlåsande
Självlåsande modeller är praktiskt vid tex. utbildning och ”prova på” aktiviteter där användaren inte är så van att hantera utrustningen.
Q-lock
Q-lock är en variant där grinden vrids ett halvt varv innan öppning.
Ball-lock
En säkrare variant på q-lock mekaniken är ball-lock där det sitter en liten kula på grinden som måste tryckas in innan öppning. En q-lock karbin kan i ogynnsamma tillfällen öppna sig om den hamnar liggande över kant.
Trip-lock
Trip-lock är en annan variant där grinden först trycks upp och sedan åt sidan för att öppnas. En variant som används på t.ex äventyrsbanor är en där grinden öppnas av att den trycks neråt innan öppning.
Grindlåsning
Själva låsningen brukar vanligtvis bestå av ett ”jack” i änden som grinden låser mot. Det finns varianter som kallas key-lock som är mycket praktiskta då de inte har detta ”jack”. Key lock systemet gör att karbinen inte fastnar i slingorna, selen mm. Framförallt är detta praktiskt vid led klättring
Wire grindar finns på en del av de karbiner som används vid ledklättring (ej låsning). Dessa gör att karbinen blir lättare och kan vara en fördel vid is klättring då is inte fastnar lika lätt på grinden.
Formen
Själva formen på karbinhaken är avgörande när det gäller vad den skall användas till.
Vid ledklättring används små lätta modeller utan låsning till express slingorna.
I den änden som repet ska klippas sitter en böjd grind och i andra ändan en rak grind.
Petzl String
För att undgå att den böjda karbinen snurrar vid inklippning, går det att montera dit ett gummifäste ”Petzl String” som låser denna. Petzl String finns i olika storlekar och passar till flera typer av slingor.
HMS
Den vanligaste låsmodellen kallas HMS och är en skruvkarbin. De är anpassade för att användas till HMS knopar pga. sin päronform.
De används även för att bygga ankare samt som säkringskarbin till selen.
D-form
D-formade karbiner är anpassade för att koppla ihop Tex. bröstselar mm då de kan belastas i 3 riktningar.
Specialkarbiner
Specialkarbiner med extra ögla används där det finns behov av extra friktion. Tex vid firning från toppen. Materialkarbiner i plast är endast till för just material då de inte håller för mer än max 5 kg. När de sitter på selen är de vinklade utåt vilket underlättar om man exempelvis ska koppla i is skruvar.
Firningsåtta
Vissa produkter är specialanpassade till enstaka karbinmodeller. Till exempel har denna firningsåtta ett hål för karbinhaken som inte passar alla typer av karbiner. Med rätt karbin kommer åttan inte att glida runt på karbinen utan sitta kvar i sitt rätta läge.
Mer om karbiner
Läs mer i PDF:erna nedan.