Gör rätt gällande toalett

Vandringssäsongen är inte över, nu byter träden skepnad och naturen går från grönt till varma hösttoner i rött och gult. En annan färg vi sett i sommar är brunt. Även om man är ute i naturen måste man så klart uträtta sina behov. Men inte hur som helst!

.

Fem saker att tänka på för en trevligare natur

  1. Planera dina toabesök. Använd iordningställda toaletter i största möjliga mån, även om de kan lukta lite fränt så är det är ett mycket trevligare alternativ än att alla uträttar sina behov längs lederna.
  1. Nummer två. Bär med dig en liten spade. Om du behöver uträtta nummer två under turens gång, välj en plats en bra bit från leden där ingen riskerar att stöta på din toalett senare. Gräv en grop för ditt toabesök om det går, annars leta upp en sten, gör dina behov och lägg stenen ovanpå.
  1. Toalettpapper. Ha med en tändare och skräppåse (tips är att använda hundbajspåsar) där du kan samla ditt papper efter du gjort dina behov. Antingen eldar du upp pappret, eller tar det med dig i din skräppåse och slänger när du kommer till en station med sopkärl.
  1. Lingonvecka. Ett riktigt huvudbry för den kvinnliga vandraren. Medtag plasthandskar, våtservetter och små soppåsar att samla ditt skräp i tills du når en station med sopkärl. Det finns också de som tar kontakt med läkare för att skjuta upp perioden några dagar.
  1. Handhygien och bakterier. Var extra noga med din handhygien. Använd handsprit efter toalettbesök och innan du hanterar någon form av mat. Du vill inte råka ut för magsjuka ute på leden. Undvik även att uträtta dina behov intill en vattenkälla – då kan mikroorganismer spridas i vattnet.

 

Sammanfattningsvis – lämna inga spår efter dig!